divendres, 27 de novembre del 2020

Sashiko, el brodat japonès

 Aquesta tècnica ancestral s’utilitza des de l’era Asuka, en el segle VI, per arreglar o reforçar la roba de treball en diferents zones del Japó. És a dir, va néixer fruit de la creativitat en un entorn humil i auster en què calia aprofitar cada peça de roba. Sashiko vol dir “petits punts capitonats” i Tohoku és la zona on més s’ha desenvolupat aquesta tècnica perquè hi fa molt de fred i no s’hi pot plantar cotó. Per tant, cada trosset de tela és un tresor.

 

Inicialment, aquest brodat es feia amb fil blanc sobre tela anyil, però amb els anys ha evolucionat i es pot treballar amb fils de diferents colors. Se sol fer amb tela de lli o de cotó de color anyil, però també pots utilitzar altres materials, com ara llana, seda o feltre. Els motius que s’utilitzen en el brodat sashiko solen ser geomètrics o vegetals i mostren un important vincle amb la història i la tradició japoneses. 

 

Per treballar el brodat sashiko es parteix d’un motiu base que és la guia, normalment en forma de quadricula dins d’un quadrat o d’un triangle, i, a sobre, es dibuixa el motiu que es vol brodar. El punt utilitzat en el sashiko és el punt endavant o de doblec, de manera que el fil passa per dalt i per sota. Si el brodat sashiko ha captat la teva atenció, a la nostra botiga disposem de panells, fils i agulles perquè t’hi endinsis!

 


 

1 comentari: